Print...

Droog- versus natstrooien

De werking van dooizout kan nog versneld worden door het dooizout te mengen met pekel. Dit betekent dat het zout, net vóór de verspreiding op de weg, besproeid wordt met pekel waardoor een betere hechting aan het wegoppervlak verkregen wordt. Deze methode wordt natstrooien genoemd en heeft sinds begin de jaren tachtig langzaam zijn ingang gevonden.

Omdat nat zout veel minder snel verwaait dan droog zout, is natstrooien ook geschikter voor het preventief strooien. Natstrooien gaat sneller, is nauwkeuriger en zuiniger dan droogstrooien. Om het zout vochtig op de weg te krijgen, moeten de strooiwagens beschikken over de juiste voorzieningen. Veel bestaande strooiwagens zijn hiertoe uitgebreid met een tank met pekel. De pekel wordt vlak voor de verspreiding op de weg in contact gebracht met het zout, waardoor een betere hechting aan het wegoppervlak wordt verkregen. Bij dergelijke strooiwagens wordt gesproken van een natte en een droge component. Strooimachines die kunnen natstrooien, kunnen daarenboven zowel naar strooihoeveelheid als strooibreedte perfect afgesteld worden. Verder kan men ook het overmatige zoutgebruik gaan minimaliseren door voldoende preventief te strooien.

ZOUTMAN biedt ook gebruiksklare pekel aan. In principe wordt pekel aangeleverd per volle vracht van 25.000 liter, waarbij het product dan via onze citernewagen, voorzien van pomp, overgepompt wordt in een tank ter plaatse. Echter, ook in geval van afhalen kunt u bij ons terecht. Wij laden dan uw strooier zowel met zout als met de vereiste hoeveelheid pekel, waardoor een bijkomende investering in een tank niet nodig is.

VOORDELEN VAN NATSTROOIEN

-    Lager zoutverbruik
-    Minder verwaaiing
-    Is minder milieubelastend
-    Efficiëntere inzet van personeel
-    Er kan sneller gestrooid worden
-    Strooiwagens kunnen sneller rijden
-    Ideaal voor het preventief strooien
-    Snellere en langdurige werking van het zout
-    Zout bereikt beter de te bewerken oppervlakte
-    Resulteert in een groter werkgebied voor de strooier

KORTOM, NATSTROOIEN GAAT SNELLER, IS NAUWKEURIGER EN ZUINIGER DAN DROOGSTROOIEN.

Als men in de praktijk spreekt over pekel dan heeft men het meestal over NaCl-pekel.
Pekel kan eventueel ook aangemaakt worden op basis van CaCl2 of MgCl2. Echter NaCl-pekel blijft steeds de beste keuze. En dit zowel op vlak van KOSTPRIJS, EFFECTIVITEIT, als op vlak van GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID.